Menu

Bollenpootactie Watergras 6 november

735 nieuwe lentebodes zijn op 6 november gepoot op een aantal goed zichtbare plekken in onze wijk: lenteklokjes, vroegbloeiende (kleine) narcissen, krokussen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Het zijn biologische bollen zodat de nectar ook echt gezond is voor de insecten.

De lenteklokjes en blauwe druifjes zijn op het watergraseiland de grond in gegaan. De lenteklokjes houden van wat nattigheid en die staan daarom langs de waterkant tegenover de achtertuinen van de Waterlelie. De blauwe druifjes doen het ook op schaduwrijke plekken en die staan nu aan weerszijden van het pad aan de noordkant van het eiland en net over de brug naar Trilgras. De narcisjes, krokussen en sneeuwklokjes zijn gepoot op vier andere plekken: het veldje bij de hoek Zwenkgras/Raaigras, het veldje bij de hoek Raaigras/Trilgras, in de groenstrook links langs de Waterruit (direct bij binnenkomst in de wijk) en rond de boom op de hoek van de Waterruit naast huis nr. 150.

We hebben de bollen dit jaar bewust rondom de boomstammen (de zogenaamde boomspiegels) en langs de randen van veldjes en paden geplant. Ten eerste omdat er op de veldjes wordt gespeeld, dat is ook de bedoeling maar geen goede combinatie met opkomende bollen. Ten tweede is nog niet bekend waar de nieuwe, ondergrondse vuilcontainers geplaatst zullen worden. En ook een belangrijk argument: de kans dat de opkomende bolletjes worden weggemaaid is kleiner. Overigens is de gemeente op de hoogte van onze bollenactie en van de plantplekken en de afspraak is dat er op deze plekken niet gemaaid zal worden.

We waren met 8 volwassenen en 4 kinderen om de 735 bolletjes te poten, dat is ruim 60 bolletjes per persoon. Dat was wel even echt werken, ook omdat dit jaar de grond veel weerstand bood, de pootstok was een onmisbaar hulpmiddel. Sommige pootstokken kwamen niet helemaal ongeschonden uit de strijd met moeder aarde, maar gelukkig was 1 van de deelnemers bereid – en in staat – om de pootstokken naderhand te repareren, dank aan Koot! De deelnemers liepen gelukkig geen averij op, integendeel: we kregen het gaandeweg lekker warm en Annemarie van het bestuur deed de ronde langs de plantplekken en voorzag ons van een heerlijke stroopwafel.

Om er extra zeker van te zijn dat de opkomende bolletjes niet worden weggemaaid, zijn de plantplekken gemarkeerd met vrolijke vlaggetjes en slingertjes. Helaas zijn een aantal hiervan alweer verdwenen of vertrapt en deels teruggevonden in prullenbakken. Onbegrijpelijk en ergerlijk, ze staan er niet voor niets! Bovendien is er geld van de bewonersvereniging aan gespendeerd en enkele vrijwilligers hebben veel tijd besteed aan het maken.

Dit was de derde jaarlijkse bollenpootactie in onze wijk. Alle bollen zijn verwilderingsbollen, dus de lente zal de komende jaren steeds kleurrijker worden en de insecten zullen meer gezonde nectar kunnen vinden.

Dank aan de bewonersvereniging en de deelnemende buurtgenoten!

Het bollengroepje:  Christa, Ellen, Tineke (verslag) en Koot, die dit jaar is bijgesprongen.