Nog een keer die warmtefoto’s want ik kreeg van meerdere bewoners van onze wijk interessante foto’s toegestuurd. Belangrijke opmerkingen kwamen ook van een bouwkundige uit onze wijk die de constructie van onze huizen goed kent.
Het slechte nieuws is dat er veel warmteverlies optreedt door tocht, een erfenis van de bouwtechnieken uit de jaren ’70. Tocht geeft veel verlies van warmte, comfort en euro’s. Het is te vergelijken met een druppelende kraan, één druppeltje is niet veel maar zet er een emmer onder en na een etmaal is die vol.
Het goede nieuws is dat die verliezen betrekkelijk eenvoudig en goedkoop te verhelpen zijn met bussen PUR schuim, kitspuit of tochtstrip maar het is een klusje op soms lastige plekken en werken met PUR schuim boven je hoofd kan kliederig zijn en je moet je handen goed beschermen. Wilt u dat uitbesteden? Laat het ons weten (info@watergrasgouda.nl) , bij voldoende belangstelling kunnen we hiervoor een actie organiseren. Help ook met werven want anders komen we niet aan voldoende mensen.
Hierna volgen warmtefoto’s met voorbeelden. Zonder warmtefoto kunt u de gaten en kieren ook ontdekken, daarover straks meer. Die warmtelekken merkt u aan:
- de gang blijft koud doordat de lucht onderaan het huis binnenkomt en er boven weer uitstroomt (de gang als schoorsteen als de temperatuur binnen hoger is dan buiten),
- als het buiten stormt, waait het binnen ook een beetje,
- schimmel in het toilet door de vochtige lucht die uit de kruipruimte langs de leidingen binnenkomt. Ook: grondlucht, vooral als het huis verwarmd wordt en/of als het een poos geregend heeft,
- spinnen en muizen die via de tochtgaten binnenkomen.
De warmtefoto’s helpen om de plaats van de kieren te vinden maar laten niet alle plekken zien. Zonder warmtefoto’s zijn de gaten en kieren ook makkelijk te vinden: sluit alle ramen, luchtroosters van het huis, zet de binnendeuren open behalve die van ruimten met een luchtafvoer zoals toilet en badkamer. Zet vervolgens de afzuigkap vol aan. Bij de gaten en kieren voelt u de lucht naar binnen stromen, zeker als het buiten koud is.
Interessante plekken om te controleren:
- waar het dak bij de zoldervloer komt (foto 2 en 3),
- de ramen (foto 4),
- tussen de kozijnen en de muren,
- niet gestucte muren kunnen kleine gaatjes in het cement bevatten,
- achter keukens die tegen een buitenmuur zijn geplaatst, zitten is het voegwerk niet altijd volledig uitgevoerd waardoor er open ruimte zit tussen de stenen. Dit is meestal pas goed te zien als u de keuken weghaalt en helaas pas dan eenvoudig te verhelpen,
- bij schoorstenen (foto 5 en 6) of dichtgemaakte gaten van schoorstenen die zijn verwijderd,
- waar leidingen door de vloer van de begane grond gaan (in de meterkast, onder de keuken, foto7 )
- de voordeur en de brievenbus: een goed sluitende binnenklep is belangrijk.
De voorbeelden:
Foto 2. U ziet een stuk dak met dakgoot. Onder de dakgoot is een rode streep te zien wat betekent dat het daar warm is. Er stroomt namelijk warme lucht tussen de zoldervloer en het dak naar buiten. Enkele bussen purschuim van €5 bij de Gamma maakt de gaten dicht.
Foto 3. Een ander huis met hetzelfde probleem onder de dakgoot als bij de vorige foto. Op deze foto is ook door de bovenkant van het raam van de dakkapel warme lucht naar buiten stroomt. Tochtstrip lost dit soort problemen op.
Foto 4. De foto laat de zijgevel zien met links nog een stukje dakgoot van de voorgevel. Daar is het blauw (koud) wat uitstekend is – de bewoner vertelde dat hij de gaten had dichtgespoten.
Foto 5. Hier is het dak te zien met een schoorsteen. Rond die schoorsteen is het rood (warm) door de warme lucht die stroomt door het gat in het dak dat voor de schoorsteen is gemaakt.
Foto 6. Geeft een vergelijkbaar beeld als de vorige foto. De bewoner meldt hierover dat er grote kieren rondom de schoorsteen zitten en ook langs het schuine deel bovenaan de scheidingswanden naar de buren. Dit is het gedeelte van boven naar beneden bij de dakaansluiting (overgang hout/beton). Op de foto is dit ook zichtbaar aan de rechterkant van het huis.
De zolders van dit huistype worden gewoonlijk voor opslag gebruikt, toch leveren die gaten ook hier verlies op doordat de warme lucht in de gang naar de zolder trekt en vervolgens door het dak ontsnapt.
Foto 7. Waar de leidingen in de meterkast door de vloer gaan (rechtsonder op de foto) kunnen openingen zitten waar lucht langs kan stromen. Achter het witte schot (links op de foto) zitten meer leidingen die in tal van huizen via het plafond van het toilet verder naar boven lopen. Langs die leidingen kan vochtige lucht uit kruipruimte naar het toilet komen waardoor makkelijk schimmel kan ontstaan of het schot nat maken in periodes van regen. Om die gaten dicht te maken moet u in de kruipruimte zijn met een spuitbus PUR.
Bij de Gamma zijn de PUR spuitbussen in een klein en in een groot formaat te koop. Bij spuiten moet de bus op zijn kop worden gehouden en voor dichten van gaten onder het dak vond ik dat makkelijker met een kleine bus dan met een grote.