Menu

Groene aanslag ‘natuurlijk’ te lijf  

De vorige nieuwsbrief ging over de eerste bloeiende bollen en ‘snoeien doet bloeien en groeien’. Deze keer gaat het over groen waar we niet blij mee zijn: de groene aanslag op tegels. We kregen deze winter een flinke portie donkere en natte dagen te verduren en dat zijn de ideale groei- omstandigheden voor algen, mossen en minuscule diertjes. De tegels worden er spekglad van en het is een somber gezicht, dus weg ermee! Maar hoe?

Stenen met aanslag

Je moet er wel even zin voor maken, want het is een klus in de categorie voorjaarschoonmaak. Bij een schoonmaak gebruik je schoonmaakmiddelen.

Gebruik vooral niet: azijn, soda, chloor, bleekwater, Biotex  of zout. Deze middelen zijn allemaal schadelijk voor de bodem en doden planten en dieren. Schoonmaakazijn is bovendien verboden voor gebruik in de tuin, huishoudazijn niet maar dit is dus schadelijk voor planten en dieren. Zout beschadigt ook de tegels.

Gebruik wel: heet water, een stevige borstel/bezem en groene zeep.  Groene zeep is biologisch afbreekbaar, maar desondanks vond ik op internet ook een enkel bericht over schadelijkheid voor planten en dieren (en vijvers),  gebruik het dus met mate. Giet het water met wat zeep erdoor over de tegels, laat 15-30 minuten intrekken, dan schrobben met een stevige borstel/bezem en schoonspoelen met heet water. Doe dit karwei het liefste als het een aantal dagen droog blijft, zodat de tegels goed kunnen opdrogen. Het resultaat wordt met verloop van een aantal dagen steeds beter, vooral als er ook wat zonlicht bij komt.

De hogedrukspuit is een alternatief voor het schrobben, maar let op: het beschadigt de tegels. Gevolg: volgende winter meer groene aanslag, omdat algen beter groeien op een onregelmatig oppervlak. Nadelen zijn ook het hoge waterverbruik en het lawaai.

Andere alternatieven zijn: schrobben met fijn (voegen)zand of sneeuw. Voegenzand is eigenlijk alleen aan te bevelen als de voegen opgevuld moeten worden of als het zand gebruikt kan worden om door te kleiige tuingrond te mengen. Op sneeuw wil ik niet (meer) wachten, hoe eerder de terrasstoelen nu naar buiten kunnen, hoe liever.


Na de schoonmaak

De werkgroep Watergras Natuurlijk! zet zich in voor het behoud van groene tuinen in onze wijk. Onze belangrijkste tip ter voorkoming van groene aanslag is dan ook: tegels eruit, planten erin. Hoe leuk is het om tijdens die schoonmaakklus in de tuin na te denken over extra ruimte voor groen in de tuin. Groen voorkomt hittestress en wateroverlast. En last but not least: groen doet de mens goed!

Tip: Als u tegels vervangt door planten dan kunt u de gewipte tegels laten ophalen door de tegeltaxi van de Gemeente, kijk voor meer informatie op gouda.nl/tegeltaxi

Werkgroep Watergras Natuurlijk!