Menu

Berichtenarchief Weetjes

Geplaatst: 20/11/2024

Regentonnen in wijk

bestaande voorbeelden uit de Water- en Grassenbuurt;

Citaten bewoners: “ik heb vorig jaar zeker 700 liter getapt uit mijn ton” of “ik heb er al 4 staan!”

Ons klimaat verandert. Perioden van overvloedige regenval wisselen perioden van langdurige droogte af. Dit probleem los je niet in je eentje op, maar samen kunnen we wel stapjes in de goede richting zetten!
Denk aan het voorkomen van overstroming bij hevige regenval:

  • Vervang tegels in de tuin door groene beplanting of door grind;
  • Leg een grindbak aan het eind van de regenpijp aan, en/of;
  • Vang regenwater op in een regenton en gebruik dat water in droge perioden.

Het mes snijdt zo aan twee kanten: wateropvang tijdens natte perioden en gebruik van opgevangen water in droge perioden, bijvoorbeeld voor de plantjes.

Regentonnen zijn te koop bij de bouwmarkten en tuincentra. Er is veel keuze in plastic tonnen. Houten tonnen zijn verkrijgbaar bij TAS (Otweg 5, Waddinxveen) en van de Spek (Zevenhuizen).
Let op: eventuele accessoires, zoals een aansluiting op de regenpijp of een kraantje zijn niet altijd bij de prijs inbegrepen. Vraag hiernaar bij de aanschaf van de regenton.

Hoe een regenton aansluiten? Op YouTube (klik op de link) zijn veel filmpjes te vinden.

Subsidie gemeente Gouda. De gemeente Gouda ondersteunt en promoot de aanschaf van een regenton. U kunt maximaal 2 regentonnen met subsidie kopen. De gemeente betaalt per regenton 20% van het totale aankoopbedrag terug, tot maximaal € 30 per ton. U moet dus eerst zelf de regenton kopen. Daarna kunt u subsidie aanvragen, zie de voorwaarden op de gemeentesite.

 

Geplaatst: 18/11/2024

Natuurscheurkalenders op verlanglijstje?

Onze werkgroep Natuurlijk! wil graag jullie interesse voor de natuur in de wijk kietelen. Daarom hebben we om te beginnen eens alle natuurscheurkalenders op een rijtje gezet. Het past wel in deze feestmaand met Sinterklaas en Kerst om kado te geven of op je eigen verlanglijstje te zetten.

  • Tuinscheurkalender – Romke vd Kaa en Caspar Dullaart met wetenswaardigheden voor de leefbare tuin voor plant, dier en mens.
  • Natuurscheurkalender – Roel Diepstraten met meerkeuzevragen en antwoorden over de natuur in alle seizoenen
  • Vogelscheurkalender – Sander Macquoy met per week 1 vogel toegelicht. Bekende vogels, maar dit jaar ook de flamingo, scharrelaar, pestvogel en hop.
  • Groene Tuinscheurkalender met kleuren plaatjes over de natuur in tuin of op balkon; meer voor de basisscholier.

Ze kosten allemaal 17,50 euro en zijn te koop bij Paagman en de ReadShop in centrum en in Bloemendaal.
Doe je voordeel ermee en geniet!
Namens Christa, Trudy en Gaike

Geplaatst: 16/10/2024

Weetje: Pompoen versieren

Pompoenen versieren.
Nu met Herfst en Halloween kunnen we pompoenen gaan versieren. Door uit te hollen en en gaten in de schil te maken en dan binnen in waxinelichtjes plaatsen. Maar zo kan het ook! Leef je uit !

 

Geplaatst:

Weetje: Paddenstoelen

Weetje: Paddenstoelen ja, die horen echt bij de herfst.
Een paddenstoel is globaal opgebouwd uit een steel, een hoed en een groot aantal lamellen aan de onderzijde van de hoed. De lamellen produceren microscopische sporen die nodig zijn voor de voortplanting . Onder de hoed zitten ze goed droog, zodat als ze rijp zijn, met de wind mee kunnen waaien en uitzaaien. Maar de meeste voortplanting gaat grotendeels via schimmeldraden (hyfen) , die samen zwamvlok of mycelium genoemd worden. Soms zie je ze in een kring staan. Dit komt, omdat via het mycelium rondom de oudere paddenstoel uitgegroeid is. De vliegenzwam is de mooiste, vindt kabouter Spillebeen.