Berichtenarchief Weetjes
Geplaatst: 17/01/2025
Tuinvogeltelling
Wat leeft er in onze tuin 1
Ben je ook nieuwsgierig wat het antwoord is op deze vraag?
Dit jaar zal de Werkgroep Watergras Natuurlijk! een aantal keren deze vraag stellen aanhakend op landelijke tellingen o.a bijen en vlinders.
Wij denken, dat onze groene wijk een mooi leefgebied vormt voor diverse dieren en insecten. Is dat ook zo en hoe kunnen onze tuinen nog aantrekkelijker worden?
Tel mee! Kinderen vinden dit ook leuk.
Hieronder is info over de telling van de Vogelbescherming er verder staan er 2 tips over interessante cursussen.
- Informatie over de telling: De Vogelbescherming schrijft:” Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!”
Je kunt je telling invoeren vanaf vrijdagochtend tot maandag 12.00 uur via de web-app MijnTuinvogeltelling, die je kunt gebruiken via mijntuinvogeltelling.nl.
Je telt 30 minuten op vrijdag, zaterdag óf zondag
Op onderstaande website wordt het e.e.a. uitgelegd. O.a. hoe te tellen (de spelregels). Je vind er een invullijst om al tellend te gebruiken én de webapp om je waarneming in te voeren.
https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/hoe-werkt-het
De waarnemingen kunnen aansluitend bekeken worden. Het is ook mogelijk de resultaten op wijkniveau te bekijken. Zo krijgen we een eerste antwoord op de vraag ‘wat leeft er in onze tuin”. - Tip 1 Minicursus tuinvogels herkennen (één avond) verzorgd door de Vogelwerkgroep van onze regionale KNNV-afdeling op woensdag 22 januari om 20.00 uur in het Infocentrum aan het Heempad (Ridder van Catsweg ter hoogte van nr. 325 achter de Prinsessenflat. Kosten €10,00. Aanmelding gewenst vanwege max. aantal van 20 deelnemers. Aanmelden bij Korina Jongeneel via vogelwerkgroep@gouda.nl
- Tip 2 gratis online-cursus tuinvogels ( 10 lessen) tuinvogels in Nederland van de Vogelbescherming
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes, ezelsbruggetjes en leuke weetjes om nog meer van vogels te genieten.
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen/cursus-tuinvogels-in-nederland
Geplaatst: 22/12/2024
Bessenstruiken
Kerststukjes maken met takjes uit eigen tuin? Plant nu bessenstruiken en je bent komende jaren zelfvoorzienend! En er zijn veel struiken geschikt voor vogels met eetbare bessen.
Je kunt bomen, struiken en heesters planten zolang de vorst niet in de grond zit. Het najaar is zeer geschikt om te planten: de bovengrondse delen staan in rust en de wortels groeien en zetten zich in de grond.
De Vogelbescherming tipt volgende bomen/struiken: Wilde lijsterbes, Vuurdoorn, Gewone vlier, Meidoorn, Wilde kardinaalsmuts, Hondsroos (rozenbottel), klimop bloeit in najaar de bessen verschijnen in de nawinter.
De meeste struiken hebben ruimte nodig. Voor onze tuinen zijn volgende struiken geschikt: In de hoek van de tuin of b.v. als haag (vuurdoorn, lijsterbes en klimop) of in de voortuin (rozenbottel). En heb je plek voor een boom is de meidoorn een aanrader.
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/plant-een-bessenstruik-voor-blije-vogels
veel meer mooie besdragende heesters/struiken. Mooi en eetbaar voor vogels zijn o.a.
- Cotoniaster (dwergmispel) een mooie bodembedekker
- Hulst Alaska is laagblijvend geschikt voor haag. Hulst Heckenfee is snoeibaar in verschillende vormen. Alleen de vrouwelijke hulstplanten zijn krijgen bessen.
- Fazantenbes eetbaar voor mens b.v. jam van maken en ook voor vogels. 2 m hoog.
- Kardinaalsmuts Euonymus Europaeus eetbaar voor vogels
- Zuurbes – de Berberis Amstelveen geschikt voor de haag. Een paar takken van de roodbladige zuurbes Berberis Atropurea staan prachtig in een kerststukje.
- Sierappel : Red Sentinel eetbaar voor vogels (boompje)
Geplaatst: 20/11/2024
Regentonnen in wijk
bestaande voorbeelden uit de Water- en Grassenbuurt;
Citaten bewoners: “ik heb vorig jaar zeker 700 liter getapt uit mijn ton” of “ik heb er al 4 staan!”
Ons klimaat verandert. Perioden van overvloedige regenval wisselen perioden van langdurige droogte af. Dit probleem los je niet in je eentje op, maar samen kunnen we wel stapjes in de goede richting zetten!
Denk aan het voorkomen van overstroming bij hevige regenval:
- Vervang tegels in de tuin door groene beplanting of door grind;
- Leg een grindbak aan het eind van de regenpijp aan, en/of;
- Vang regenwater op in een regenton en gebruik dat water in droge perioden.
Het mes snijdt zo aan twee kanten: wateropvang tijdens natte perioden en gebruik van opgevangen water in droge perioden, bijvoorbeeld voor de plantjes.
Regentonnen zijn te koop bij de bouwmarkten en tuincentra. Er is veel keuze in plastic tonnen. Houten tonnen zijn verkrijgbaar bij TAS (Otweg 5, Waddinxveen) en van de Spek (Zevenhuizen).
Let op: eventuele accessoires, zoals een aansluiting op de regenpijp of een kraantje zijn niet altijd bij de prijs inbegrepen. Vraag hiernaar bij de aanschaf van de regenton.
Hoe een regenton aansluiten? Op YouTube (klik op de link) zijn veel filmpjes te vinden.
Subsidie gemeente Gouda. De gemeente Gouda ondersteunt en promoot de aanschaf van een regenton. U kunt maximaal 2 regentonnen met subsidie kopen. De gemeente betaalt per regenton 20% van het totale aankoopbedrag terug, tot maximaal € 30 per ton. U moet dus eerst zelf de regenton kopen. Daarna kunt u subsidie aanvragen, zie de voorwaarden op de gemeentesite.
Geplaatst: 18/11/2024
Natuurscheurkalenders op verlanglijstje?
Onze werkgroep Natuurlijk! wil graag jullie interesse voor de natuur in de wijk kietelen. Daarom hebben we om te beginnen eens alle natuurscheurkalenders op een rijtje gezet. Het past wel in deze feestmaand met Sinterklaas en Kerst om kado te geven of op je eigen verlanglijstje te zetten.
- Tuinscheurkalender – Romke vd Kaa en Caspar Dullaart met wetenswaardigheden voor de leefbare tuin voor plant, dier en mens.
- Natuurscheurkalender – Roel Diepstraten met meerkeuzevragen en antwoorden over de natuur in alle seizoenen
- Vogelscheurkalender – Sander Macquoy met per week 1 vogel toegelicht. Bekende vogels, maar dit jaar ook de flamingo, scharrelaar, pestvogel en hop.
- Groene Tuinscheurkalender met kleuren plaatjes over de natuur in tuin of op balkon; meer voor de basisscholier.
Ze kosten allemaal 17,50 euro en zijn te koop bij Paagman en de ReadShop in centrum en in Bloemendaal.
Doe je voordeel ermee en geniet!
Namens Christa, Trudy en Gaike
Geplaatst: 16/10/2024
Weetje: Pompoen versieren
Pompoenen versieren.
Nu met Herfst en Halloween kunnen we pompoenen gaan versieren. Door uit te hollen en en gaten in de schil te maken en dan binnen in waxinelichtjes plaatsen. Maar zo kan het ook! Leef je uit !